Skip to content
Favicon

De 5 ontwikkelfases

Verzamelaars (0-3)

verzamelaars

De fase van de verzamelaar loopt globaal van 0-3 jaar. In deze fase neemt het jonge kind (onbewust) informatie op uit zijn omgeving. Deze dringen door in zijn ‘innerlijke leven’. Het kind verandert hierdoor en het bouwt daarmee aan zijn persoonlijkheid. Door elementen uit de omgeving te selecteren, ontwikkelt het kind min of meer zelfstandig functies als praten, lopen, waarnemen, voelen. Voor die specifieke gerichtheid op bepaalde aspecten uit de omgeving heeft het kind een ‘gevoelige periode’. Voorwaarde is wel dat het kind voldoende geprikkeld wordt: de ouders, en de coaches van het kinderdagverblijf dragen zorg voor een omgeving die het kind de kans geven daadwerkelijk tot ontwikkeling te komen.

Dagindeling

Bij ons worden de kinderen gebracht tussen 7.30 en 9.30 uur. Hierdoor is er tijd voor duidelijke overdracht en afscheid. De coach kijkt waar de aandacht van het kind naar toegaat. Dat geeft aanleiding tot het eerste spelen, of hoe het kind de dag begint. De ruimte is fijn huiselijk ingericht, met veelal houten materialen en zogenaamd ‘open eind materiaal’. Dit stimuleert meerdere ontwikkelingsgebieden van het kind, zoals de senso-motorische ontwikkeling en de grove en fijne motoriek.


In het eerste jaar volgen we het schema van het kind zoals dit thuis ook gaat. Daarna gaat het kind langzaam mee in het ritme van de groep. Op de dag zijn er vaste tafelmomenten; in de ochtend is er het fruitmoment, tussen de middag bieden we de warme maaltijd aan en aan het eind van de middag eten we nog een broodje. Als tussendoortje wordt er rauwkost aangeboden, zoals tomaatjes, komkommer, paprika en allerlei andere groentes.